Reisverhaal «Het zalige fiets leven»

Start-to-Cycle - Deel 4 - Italië | Italië | 10 Reacties 28 April 2011 - Laatste Aanpassing 30 April 2011

Wat is tijd als tijd plots tijdloos wordt…
De enige tijd die nog telt is de tijd die wordt aangegeven door je maag , je benen, je lichaam…
De enige tijd die nog telt is de tijd om je lichaam te voeden, om je lichaam te verzorgen…
De enige tijd die nog telt is de tijd dat je kan fietsen…

Pasen een tijd van bezinning, een tijd om stil te staan…
Pasen een tijd van paaseieren, een tijd om gelukkig te zijn…

Ik geniet in het park op de camping in Naturns van een Paas ontbijt geschonken door de uitbaters.
Ik geniet van de kinderen die me heel fier paaseieren schenken.

 

Ik geniet er van de fijne mensen die ik er ontmoet.

 

 

 

 

Ik genoot als kind van Pasen, s’morgens heel vroeg sloop ik in mijn witte pyjama met rode bollen uit mijn bed. Toen wisten mijn ouders al dat ik ooit een kampioen zou worden.
Niet in het bergklassement van de Ronde Van Frankrijk maar een kampioen in mijn eigen toekomstig fietsproject.
Moeder kliste de belhamel als hij door het raam  op de gang van de slaapkamers naar buiten gluurden, wachtend om een glimp op te vangen van de magische klokken komend uit Rome.
Gestraft zat hij met zijn zussen in de zetel  in de living te wachten.
Te wachten op de klokken van Rome. De dag verstreek de gordijnen bleven dicht, we zagen niets, waren we echt zo erg gestraft dat ze zouden voorbij vliegen.
Mijn zussen zaten te wachten met een lip van aan hun kin tot op de grond, vrouwen toch.
Waren mijn zussen mijn broers dan werd erom gelachen of er op los geklopt, echte mannen.
Maar jammer het zijn mijn zussen die ik nog altijd graag zie.
Mijn broer Dirk, die eigenlijk Wilfried moest heten was er nog niet. Hij moest nog een heel parcours afleggen om het daglicht te mogen aanschouwen. Jammer want ik miste hem toen al tussen  die zussen in.

Dinsdagmorgen na een tijd van rust vertrek ik tijdloos maar niet doelloes uit Naturns en zet koers richting Trento. Ik fiets verder door het Vinschgau dal, het droogste dal van de Oostalpen. Lang geleden begonnen de boeren hier met de aanleg van ‘Waale’: kilometerslange irrigatiekanalen en goten die het water van hoog uit de bergen aanvoeren en volgens een ‘Waalordnung’ over de landerijen verdelen. Tussen de 12e en de 14e eeuw was dit systeem op zijn hoogtepunt. Van de 200 ooit aangelegde Waale blijven er nog 50 van over.

In Meran fiets ik veder door het Adige dal, nog steeds langs de gelijknamige rivier. Dit dal is een typisch glaciaaldal dat in de ijstijd door het ijs is uit gehaald is tot een dal met brede  steile indrukwekkende rotswanden. Het is gewoon weg prachtig en overweldigend om hier te fietsen.

 

 

In Trento sta ik voor de keuze ofwel zuidwaarts via Verona naar Rome fietsen of oostwaarts via Venetië naar Rome  fietsen.
 Niets aan de hand zou je zeggen,  zuidwaarts fiets je via de Povlakte. Deze vlakte is zo vlak als een biljarttafel en buiten een paar gaten zijn er geen ballen te zien. Mocht er dan nog schoon volk langs de kant staan. Zoals tijdens het biljarten bij mijn neef Jos, in café den dorpel in Hechtel, dan zou je het nog kunnen overwegen .
Oostwaarts moet je een bergje beklimmen en schijnt de route naar Venetië wonderbaarlijk mooi te zijn.
 Na eerst de oude binnenstad van Trento verkend te hebben besluit ik voor de mooiste optie te kiezen maar tevens wel de minst gemakkelijkste en de zwaarste.

Zo gezegd zo gedaan  zet ik me in de startblokken om 400 meter te overbruggen in een 5 tal kilometers. Plots valt  me te binnen dat ik voor mijn vertrek uit België een magisch energie drankje van Chinese makelij  mee gekregen heb van mijn schoonbroer Roger. Na 24 dagen dit goedje mee gezeuld te hebben wordt het stil aan tijd om het gaan uit te proberen.

Toch vertrouw ik het niet helemaal en drink het spul maar voor de helft uit. Voor ik het goed en wel besef nemen mijn ogen Chinese vormen aan, zweef ik over de weg heen  en word ik aan beide zijden begeleid door roze olifantjes. Geen kattenpis zou je zeggen dat energie drankje van schoonbroer Roger.

De klim vordert en op het moment dat er een stijging  van 12% volgt steken de roze olifantjes hun slurfjes in de lucht (in plaats van hun middel vinger) en verdwijnen. Ik merk dat ik er alleen voor sta en zal samen met mijn Eva beladen met 44 kg moeten zorgen dat ik er op eigen krachten over heen geraak. Roger je had me beter een fles van je bubbels meegeven dan deze ‘brol’.

 

 

S’avonds sla ik mijn kleine groene villa op aan Lago di Caldonazzo. Hier ontmoet ik een aantal Nederlanders. Eén van hen ooit zelf nog met de fiets zonder versnellingen de wijde wereld in getrokken. Een ander die hier al 50 jaar op vakantie komt. Weer een ander die me enkele honderden kilometers ergens op een andere camping zag staan. Nog iemand anders die tegen weer iemand anders verteld van dat ze bij een fietsende Belg met een prothese op de camping staat en blijkt dat tegen de mevrouw wie het verteld wordt me al eens ontmoet heeft.
Allen tonen hun respect en bewondering voor mijn fiets project en voor mij als persoon. Ik schrijf dit niet om aan zelfverheerlijking te doen. Ik wil jullie gewoon laten meegenieten wat er zich momenteel in mijn leven  afspeelt. Het zijn weliswaar maar kleine dingen maar de kleine dingens des levens geven me de energie en de kracht om te doen wat ik wil doen.

 

 

Ondertussen fiets ik de volgende dag verder langs de prachtige Brenta rivier richting Bassano del Grappa. Aangekomen in deze mooie stad neem ik een kamer in een jeugdherberg. Ga ik er die avond opzoek naar een kapper, het is hoog tijd dat mijn begroeisel van mijn hersenpan wordt gesnoeid. Buiten mijn Italiaanse kapster Sandra in Overpelt, heb ik nooit iemand met zoveel liefde en vakmanschap als kapper zich even als tuinman doen gelden. Het resultaat mag dan ook gezien worden, een frisse Italiaanse coupe staat nu op mijn hoofd te pronken .
 Het  mooiste van al is dat het  bijna niets kost, bij het afrekenen de man wat fooi gevend schudde hij me tot driemaal toe de hand en stond me uit te wuiven als ik er met de fiets vertrok. Het leven kan toch mooi zijn, niet?

Voor ik uit België vertrok stelde ik me voor de keus om via één van de 3 mogelijke  opties richting Turkije te fietsen:
1. Via Roemenië
2. Via Frankrijk
3. Via Duisland-Oostenrijk-Italië

Ik koos voor de 3e mogelijkheid, voor mezelf heb ik de juiste keuze gemaakt. Deze route geschreven door Hans Reitsma ‘ Fietsroute van Amsterdam naar Rome’ is een prachtige pelgrimsroute die ik zelf nog aan vul door over plaatselijke fietspaden te fietsen en met eigen ingevingen te mixen.

Ik amuseer me dan ook geweldig.
 Veel mensen vragen me of ik niet me niet alleen voel, ik fiets dan wel dikwijls alleen maar eenzaam ben ik zeker niet. Er reizen  zoveel mensen energetisch met me mee.
 In tegenstelling tot andere fietstochten had ik het moeilijk, daar ik niet kon delen met iemand over al de mooie dingen die ik zag en mee maakten.

Nu  heb ik geleerd al de mooie dingen te delen met mezelf en dat geeft zoveel rust en voldoening dat ik nu echt alleen kan genieten.

 

 

Nota: mochten er mensen zijn die in het gastenboek iets willen schrijven of een reactie plaatsen onderaan een verhaal. Vul dan de nodige gegevens in die je gevraagd worden maar ook de raar geschreven tekts moet je opnieuw invullen juist eronder. Anders  kan je bericht niet verstuurd worden. (de rare tekst voorkomt dat mijn ganse mailbox vol zit van spam)

__________________________________________________________________________________________________
U kan Ludo's reisroute volgen door voorgaande onderlijnde tekst te klikken.
Een nieuwe pagina zal geopend worden met daarin de route weergegeven.
Of u kan in het linker menu in "MIJN PAGINA's" en "Ludo's reisroute" er ook naar navigeren.

Weetje: voor diegene die Google Earth geïnstalleerd hebben of voorgaande map in Google Earth willen bekijken kunnen in Google Maps rechtsboven op klikken.
Je kan van nu af aan je hartje in Google Earth ophalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Johan Husson Hoi Ludo, Je kan niet alleen fietsen, ook je verhalen schrijf je vlot. Fotograaf ook al, en je videofilmpjes, tja op een fiets is dat moeilijk hé. Geniet met volle teugen. Groetjes Geplaatst op 24 Mei 2011
Carine en Jef We genieten mee van je mooie verhalen. goe bezig!!! x Geplaatst op 20 Mei 2011
Wilfried Linden Liefste Brother, Bedankt om mijn "undercover-naam" publiekelijk vrij te geven ... desalniettemin blijf ik je graag zien en van je houden. Het is je vergeven. Om eerlijk te zijn, nu de enige echte "Wilfried" vrijelijk in het publiek kan treden vind ik het dan ook de grootste tijd om je een berichtje i.p.v.e boodschap (want die worden elders ...) na te laten. Wel beste broer, met of zonder olifantenslurf, ik ben apen-trots op je. Je doet het maar en dat is waar het omdraait! Verder blijk je een eerder ongekend talent uit je mouw te schudden (ondanks ik je dikwijls in een T-shirtje met korte mouwtjes zie fietsen). M.a.w. naast een goochelaar ben je tevens ook een meesterschrijver. Tjonge jonge, waar gaat dat met je naar toe? Het is duidelijk dat je in Rome links kon laten liggen vermits je niet enkel je communie al gedaan hebt maar veelal omdat je echte barmhartige samaritaan werk langs gewone wegen met gewone mensen ligt. Ik wens je nog heel veel oneindig geluk, plezier en ... (vrij in te vullen). ps, ga je in Venetië waterfietsen? Toi, toi! pps, zou je wat handtekeningen per post kunnen versturen want je basiskamp in de Comansweg wordt overstelpt door wilde fans verlangend naar een fototje met ... Ciao bambino, goditi il tuo viaggio interiore! Geplaatst op 30 April 2011
Jos Goven Hey Ludo, prachtige verhalen die ik van u lees! Gij geniet met volle teugen van uw reis en hopelijk blijf je van tegenslagen gespaard. Ik volg uw reis volledig en met de 50-jarigen zal dit zeker ter sprake komen. Het feest komt slikkekes korterbij en gij gaat zeker hiervan nog horen en op de hoogte worden gebracht. Kun jij bellen via skype en gebruik maken van een webcam? Groetjes en hou je goe! Jos Geplaatst op 30 April 2011
Marie-Claire Jaspers Hoi Ludo, via Rudy kreeg ik jou reisverhalen in mijn mailbox en mijn nieuwsgierigheid om ze te lezen wordt enorm beloond. Dit is een geweldig avontuur maar ook een super uitdaging waar wij met veel bewondering naar op kijken. Wij zullen je verhalen blijven volgen en hopen dat alles goed blijft gaan. Geniet van elk moment en van alles wat je tijdens je avontuur tegenkomt. Hopelijk tot schrijfs, groetjes van Marie-Claire en Rudy Clauw-Jaspers Geplaatst op 29 April 2011
Ellen Dag lieve Ludo, Wat een mooie reisverhalen!!! Ze maken me stil, ze roepen emoties in me op, ze maken me blij omdat jij dit allemaal kan meemaken. Het is je zo gegund! Ik ben super trots op je en blijf je op de voet volgen. Trouwens, buiten een stalen karakter (en fiets) ;-) heb je ook het talent om je verhalen / foto's zo te brengen dat we het bijna "live" mee kunnen maken. Zo beleven we je droom een beetje mee en zet ons aan om ook onze dromen na te streven, bedankt hiervoor! Dikke kus X Keep in touch Geplaatst op 29 April 2011
Nicole reynders Van een wijs man, voor een wijs man... "We leven slechts om schoonheid te ontdekken. Al het andere is een vorm van afwachten." Kahil Gibran Geplaatst op 28 April 2011
Hilde Weyen Beste Ludo, ik geniet met volle teugen mee van jouw fietstocht. Dat de mooie ontmoetingen van mens tot mens en de prachtige landschappen die je doorkruist je telkens weer dat tikkeltje méér energie mogen blijven geven. Het ga je goed! Groetjes van een trouwe fan. :) Geplaatst op 28 April 2011
francine en roger de chinees met veel genoegen hebben wij die romantische en bijna avontuurlijke brief van ludo gelezen.het moet me van mijn hart dat de energie in vele kleine dingen zit. niet in de lucht (hoewel er wel lucht in die fietsbanden moet zitten) maar in de bagage zat wel een energiedrankje waar ludo zijn moeilijke momenten mee zou verdrijven om over die bergen te komen.dit gewichtig drankje torsend op zijn eva en die olifanten gaven de reden voor hem de moeilijkste weg tekiezen en de mooiste en dit omwiile van het geloof van een drankje van je schoonbroer , niet slecht dat drankje zou ik zeggen zulle.......... hahahaa nu ben je overgeleverd te fietsen op eigen kracht, zonder brolllllllll het gaat je goed ,liefs je zus en de chinees xxxxx Geplaatst op 28 April 2011
bie germeaux Hoop dat dit bericht lukt want de andere zullen dus idd bij de spam zitten ! Had ondertussen wel al instructies van vriend Stany gekregen hoe het moet ! Sinds uw eerste reisverhaal zit ik elke dag stiekem te hopen op weer wat nieuws van u . De pracht van het fietsen ,de natuur en de onbekende mensen die we lijken te kennen door uw verhalen . Enfin ipv "coureur" had ge ook schrijver kunnen worden ! Hint voor een volgende uitdaging ! Ik koop in ieder geval uw boeken want uw verhalen zijn zo boeiend en plastisch beschreven ! Uw reisverhaal wordt zeker en vast een bestseller ! Genoeg met wierook gezwaaid ,geniet er verder van en ik kijk al weer uit naar het volgende verhaal ,doeiiiiiiii ! Bie(ke) & Gordon Geplaatst op 28 April 2011

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking